FEDRARO - DOBRODOŠLI !

IMG_9354.JPG

ЋИРИЛИЦА У ТРЕБОТИНУ 2014

Ocena korisnika:   / 0
 
        Ћирилица у Треботину има будућност!                               Јана Павловић
 
03.07.2010. године у Треботину *Код Крушака* изведен је културно-уметнички програм под називом *ЋИРИЛИЦА У ТРЕБОТИНУ* на коме су наступили КУД-а *ВУК КАРАЏИЋ* из Треботина, Жабара и М. Врбнице и КУД из Велике Врбнице. Пред више од 700 гледалаца изведен је разноврстан фолклорно-драмски и поетско-музички програм. Програм је изведен поводом обележавања богомоље Св. Метођа, који слави доња мала села Треботина. Окосницу програма је припремила фолклорна секција КУД-а *Вук Карџић* из које су наступиле сви ансамбли од пионирског, преко омладинског до сениорског. Председник фолклорне секције је Иван Антић, а у раду му помажу и роководиоци пионирског ансамбла Сузана Илић и Пеђа Марјановић и роководилац сениорског ансамбла Горан Тодосијевић. Да програм буде коплетам припомогле су и музичка и литерарна секција  из које су своје стихове казивали песници Љубодраг Обрадовић и Драган Тодосијевић, чланови Уружења песника Србије - ПоезијаСРБ. Програм који је водио Предраг Ћирић, технички су реализовали Чолић Борислав - председник КУД-а *Вук Караџић* и Милета Пршић - секретар КУД-а. Погледајте видео: Игре са Косова - Песници

 

Иван Антић - председник фолклорне секције КУД-а Вук Караџић


Руководство КУД-а Вук Караџић: Љубодраг Обрадовић - подпредседник,

Борислав Чолић - председник и Милета Пршић - секретар

Opširnije: ЋИРИЛИЦА У ТРЕБОТИНУ 2014

Почела 41 смотра села града Крушевца

Ocena korisnika:   / 1
У Дому културе у Треботину, који је био премали да прими све заинтерсоване гледаоце, 22.03.2014. године почела је 41-а Смотра села града Крушевца. Смотру ове године организује Културни центар Крушевац у сарадњи са Месним заједницама и Културно-уметничким друштвима са територије града Крушевца. Четресет и прва манифестација Такмичење села Града Крушевца почела је наступом КУД-а *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице, односно представљањем резултата рада Месне заједнице Жабаре – Треботин и Мала Врбница у 2013/14 години. Манифестацију је отворио начелник Градске управе Бојан Бјелановић. Поред бројне публике и стручног жирија, програм су пратили и: Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид, заменик градоначелника Крушевца и будући народни посланик у скупштини Србије Синиша Максимовић и бројни гости из културног и привредног живота града Крушевца.

Окосницу колаж програма „Игром кроз Србију“, Културно уметничког друштва „Вук Караџић“, у Дому културе у Треботину, чиниле су фолклорне игре аматера свих узраста, као и музичке тачке и поезија у којој су се представили песници Драган Тодосијевић и Љубодраг Обрадовић. Такмичење села наставља се следећег петка 28.03.2014. године у Макрешану, када ће се представити Месна Заједница Макрешане.

Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид
даје благослов Смотри села града Крушевца за 2014 годину


Начелник Градске управе Бојан Бјелановић отвара Смотру села


Заменик градоначелника Крушевца и народни посланик у Скупштини Србије
Синиша Максимовић је својим присуством увеличао догађај


Чланови фолклорне секције Куда *Вук Караџић* извели су нове игре са Косова


А песници Љубодраг Обрадовић и Драган Тодосијевић су казивали стихове
о тешком животу на селу
које се ипак воли изнад свега

ОРИ...

Ори,
развигори,
коло,
лоло!

Живот је један,
безизгледан,
али поведи,
на орање и у чежњу,
девојку што те весели
и разиграног жели.

Opširnije: Почела 41 смотра села града Крушевца

ЈЕЛЕНА ОМЕРОВА у Белој сали КЦК

Ocena korisnika:   / 0
После победе на ФЕДРАРУ 2013, драмска представа ЈЕЛЕНА ОМЕРОВА, коју су написали Филип Диманоар и Адолф Денери, а посрбио Бранислав Нушић у извођењу драмске секције КУД-а *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице, одиграна је 06.03.2014. године у 20:00 сати у Белој сали КЦК. На тај начин најављен је ФЕДРАРО 2014 који ће се реализовати у мају ове године у Дому културе у Треботину и Етно кући у Жабару. Представа је одлично одиграна а због сетног садржаја и добре глуме измамила је у неким сценама и сузе у очима присутне публике. Пре подне у Медија центру КЦК одржан је састанак организациониг одбора и савета ФЕДРАРА са кога је упућен позив за учешће на ФЕДРАРУ 2014 - Фестивалу драмског аматерског стваралаштва Расинског округа.


Дејан Шљивић и Иван Антић у представи Јелена Омерова


Живорад Ђокић и Топлица Павловић у представи Јелена Омерова


Са заседања Организационог одбора и Савета ФЕДРАРА


Председник организационог одбора Федрара Милутин Тасић у разговору са Рајном
Алексић-Маринковић и Зорицом Јовановић, чланицама тима за реализацију ФЕДРАРА

Opširnije: ЈЕЛЕНА ОМЕРОВА у Белој сали КЦК

Годишња приредба КУД-а Вук Караџић

Ocena korisnika:   / 1
21.12.2013. године у Дому Културе у Треботину, пред препуном салом,  одржанa је годишња приредба КУД-а *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице, на којој је представљен богати репертоар фолклорних игара фолклорне секције, одабрани скечеви драмске секције и оригинална ауторска поезија литерарне секције у казивињу аутора Љубодрага Обрадовића и Драгана Тодосијевића. Гост учесник на овогодишњем програму биo је Мића Живановић, председник скупштине Удружења песника Србије - ПоезијаСРБ из Крушевца, а приредбу су пратили: заменик градоначелника града Крушевца Синиша Максимовић, народни посланик Радослав Комленовић, градски већник Зоран Вељковић, директор ЈП Пословни центар Крушевац Драги Марковић, представници ВП Дома Крушевац, Удружења Српско-Македонског пријатељства Шар Планина и бројни гледаоци који су испунили салу до последњег места...

Годишње награде КУД-а *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице за изузетно успешан рад у 2013. години и допринос у раду КУД-а *Вук Караџић* добили су: Сузана Илић и Предраг Марјановић. Ззахвалнице су добили: ЈП Пословни центар Крушевац, Хемопродукт Крушевац, ВП Дом Крушевац, Слободан Стојановић и други. На годишњој смотри уручене су и награде најбољим фудбалерима ФК Жабаре за 2013 годину. Погледејте фотографије и осетите делић атмосвере са овог концерта.


Годишње награде КУД-а Вук Караџић добили су Сузана Илић и Предраг Марјановић

Opširnije: Годишња приредба КУД-а Вук Караџић

Куд Вук Караџић на Беловодској розети

Ocena korisnika:   / 2
Једно јулско вече (16.07.2013.) у Белој Води крај Крушевца, у селу поред Западне Мораве које је одавно превазишло и веће градове по свом схватању културе, било је вече за незаборав, коме је свакако трабало присуствовати. Обојено одличном музиком Етно групе ЛАЗАРИЦЕ из Крушевца, зачињено правом игром фолклорних делија и цура из КУД-а *Вук Караџић* из Треботина Жабара и Мале Врбнице и намирисано поезијом Миће Живановића, Љубодрага Обрадовића, Драгана Тодосијевића и Братислава Спасојевића, песника Удружења песника Србије - ПоезијаСРБ из Крушевца, унело је сјај свитаца и пој зрикаваца у душу бројне публике и бар на трен из срца изгнало чемер свакодневице...
 
Дакле, Беловодска розета, која се полако ближи својој четрдестогидишњици и ове године је исклесала рецепт
и означило чаробни правац у ком треба да узлети култура Србије... Вреди све оно што се ствара срцем, ако не и више од стваралаштва које се дебело плаћа...


Идилични поглед на летњу позорницу у Белој Води, најлепшу у Граду Крушевцу


Етно група ЛАЗАРИЦЕ


Куд Вук Караџић из Треботина, Жабара и Мале Врбнице


Мића Живановић

ОПЕТ СИ ТУ

Ако могу да бирам
Ја бих баладу
Некако волим тај мол
И ништа лепше од туге

Није то бол
И то се не плаче
То је нешто јаче
И лепше од свега

Opširnije: Куд Вук Караџић на Беловодској розети

ЋИРИЛИЦА У ТРЕБОТИНУ - 03.07.2013.

Ocena korisnika:   / 1
У Треботину у доњој мали *Код Крушака* је 03.07.2013. године, у организацији КУД-а *ВУК КАРАЏИЋ* из Треботина, Жабара и М. Врбнице изведен културно-уметнички програм *ЋИРИЛИЦА У ТРЕБОТИНУ* у коме су поред организатора учествовали и Хор *БОЖУРИ ЦАРЕВА ГРАДА* из Крушевца и чланови Удружења песника Србије - ПоезијаСРБ из Крушевца. Програм је изведен уз финансијску подршку Града Крушеваца.


Чланице фолклорне секције КУД-а *Вук Караџић* - Народне обичаје треба чувати и
сачувати, јер народ који се одрекне прошлости нема ни будућност

ЗАПИС

Низ ливаде и планине,
преко брда и заноса,
лију кише и истине,
и ветар судбину носи,
у епицентар поноса...
А он стоји и пркоси!

Opširnije: ЋИРИЛИЦА У ТРЕБОТИНУ - 03.07.2013. 

Годишња 2012 - КУД-а ВУК КАРАЏИЋ

Ocena korisnika:   / 2
15.12.2012. године у Дому Културе у Треботину, пред препуном салом,  одржанa је годишња приредба КУД-а *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице, на којој је представљен богати репертоар фолклорних игара фолклорне секције и оригинална ауторска поезија литерарне секције у казивињу аутора Љубодрага Обрадовића и Драгана Тодосијевића. Гости на овогодишњем програму били су чланови певачке етно групе„БИСЕРИ ЦАРЕВА ГРАДА“ из Крушевца. (Ова музичка дружина састоји се од 7 певача и 8 свирача који негују српску народну и етно музику. Септембра месеца ове године снимили су свој први албум, са народним и етно песмама, који би ових дана требало да угледа светлост дана). Гост КУД-а *Вук Караџић* био је и познати виртуоз на хармоници Вукоман Вуле Радмановац.

Годишње награде и захвалнице КУД-а *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице за изузетно успешан рад у 2012. години и допринос у раду КУД-а *Вук Караџић* добили су: Живорад Ђокић, Културни центар Крушевац, КПЗ Крушевац, ОШ Жабаре, протојереј господин Брана Павловић, Етно група *Божури царева града*. Награде и захвалнице је уручио Борислав Чолић - председник КУД-а. На годишњој смотри уручене су и награде најбољим фудбалерима ФК Жабаре. Погледејте фотографије и осетите делић атмосвере са овог концерта.

Старо је правило да је игра оно што се не заборавља, па су дугогодишњи
проверени играчи
КУД-а Вук Караџић измамили бурне аплаузе...

Opširnije: Годишња 2012 - КУД-а ВУК КАРАЏИЋ

СМОТРА СЕЛА 2012 - Град Крушевац

Ocena korisnika:   / 2
Некада је чувени *ПРШИЦКИ БУНАР* у Треботину био једини у том засеоку и снабдевао водом скоро пола села. Имао је и појила за краве које су се ту доводиле да се напоје. И наравно док се чекало на ред да се захвати вода, ту *НА БУНАРУ* су се причале приче и водили аброви, а богме и бегенисали млади момци и моме, а понекад се и заиграло и запевало...

 
Сад је све то прошлост, сад сви имају воду у својој авлији из градског водовода са језера Ћелије! А бунар стоји и сад и власништво је Милете Пршића, секретара КУД-а *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице. Бунар стоји и подсећа на прохујала времена. А како је лепо сећати се лепог, а прошлог, КУД *Вук Караџић* је одлучио да 01.06.2012. године у оквиру 39 смотре села Града Крушевца, све присутне у сали Дома културе у Треботину подсети на та времена. Играло се опет *НА БУНАРУ* јер *вода свашта опере, до црна образа*


На бунару се игра...


пева...


и кофом точи љубав...

Opširnije: СМОТРА СЕЛА 2012 - Град Крушевац

Folklorni ansambl *KOČANI* u Trebotinu

Ocena korisnika:   / 1
07.07.2010. године у Треботину *Код Крушака* изведен је заједнички културно-уметничкипрограм Фолклорног ансамла *КОЧАНИ* из Кочана и КУД-а *ВУК КАРАЏИЋ* из Треботина, Жабара и М. Врбнице пред више од 500 гледалаца. Програм је изведен под називом  *ЋИРИЛИЦА У ТРЕБОТИНУ*, поводом обележавања богомоље Св. Метођа, који слави доња мала Треботина, а у оквиру сарадње ова два друштва.

Претходног дана чланови Фолклорног ансамла *КОЧАНИ* из Кочана посетили су Град Крушевац, упознали се са његовим знаменитостима и били примљени од стране заменика градоначелника града Крушевца Синише Максимовића. У вечерњим сатима гости  из Кочана и њихови домаћини из Треботина, Жабара и Мале Врбнице извели су богат програм на Тргу косовских јунака испред Дома синдиката у организацији Културног центра Крушевац.


Велики спектакл у Треботину на крају заједничког концерта Фолклорног ансамбла
*КОЧАНИ* и КУД-а *ВУК КАРАЏИЋ* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице

Opširnije: Folklorni ansambl *KOČANI* u Trebotinu

Godišnja priredba 2011

Ocena korisnika:   / 0
25.12.2011. године у Дому Културе у Треботину, пред препуном салом,  одржанa је годишња приредба КУД-а *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице, на којој је представљен богати репертоар фолклорних игара фолклорне секције и оригинална ауторска поезија литерарне секције у казивињу аутора Љубодрага Обрадовића и Драгана Тодосијевића и њиховог специјалног госта Миће Живановића. Пре самог културно-уметничког програма у галерији Дома културе у Треботину отворена је одржана је самостална изложба Димитрија Вујичића - Вудија, сликара аматера из Падежа. Гости на програму били су: Синиша Максимовић - заменик председника скупштине Града Крушевца, Горан Ћирић - секретар  скупштине Града Крушевца, Мића Живановић - заменик начелника Градске управе у Крушевцу и пуковник Милорад Димитријевић - комндант центра за логистику у Крушевцу.

Годишње награде КУД-а *Вук Караџић* за изузетно успешан рад у 2011. години и допринос у раду КУД-а *Вук Караџић* добили су: Зајић Биљана, Бранислав Кљајић и Драган Миљковић. Награде је уручио Борислав Чолић - председник КУД-а. На годишњој смотри уручене су и награде најбољим фудбалерима ФК Жабаре. Погледејте фотографије и осетите делић атмосвере са овог концерта.


Младе и талентоване чланице фолклорне секције КУД-а *Вук Караџић*

Opširnije: Godišnja priredba 2011