FEDRARO - DOBRODOŠLI !

IMG_9628.JPG

СУПЕС 2013 - НА ФЕДРАРУ

Ocena korisnika:   / 2
11.05.2013. године у предивном амбијенту Етно куће Слободана Стојановића, одржани су Сусрети песника - СУПЕС, манифестација која се реализује у оквиру ФЕДРАРА, ево већ 17 година заредом. Манифестацију традиционално организују КУД *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице и КПЗ Крушевац, од ове године у сарадњи са Удружењем песника Србије - ПоезијаСРБ.

Дружење песника које је реализовано под радним називом *ЗА МИРИС БОЖУРА* било је величанствено и незаборавно, а значајан допринос томе дали су сами учесници својим надахнутим наступом. Ове године су учествовали само песници са територије Расинског округа и то: Зора Митровић, Саша Збиљић, Никола Станковић, Саша Милетић, Живота Трифуновић, Вељко Стамболија, Томислав Симић, Драган Тодосијевић,  Живомир Миленковић, Бранко Ћировић Ћиро, Боривоје Видојковић, Александра Чолић (као рецитатор), Мића Живановић и Љубодраг Обрадовић. Ове године нису проглашаване најбоље песме и песници, већ је допуштено да победи поезија...

Сликари који у истом амбијенту реализују своју ликовну колонију, са дали посебан визуелни печат целој манифестацији, а ове године су сликали: Маја Олић - историчар уметности и руководилац колоније, Ратко Тодосијевић Баћо - оснивач колоније, Небојша Лапчевић - председник УО Ликовног удружења РАСИНИУС из Крушевца, Живорад Милановић Маки - академски сликар, Јелена Ивановић - дизајнерка КЦК, Снежана Васић - Сликар, Мира Ковачевић - сликар, Љиљана Симић - уметнички руководилац ранијих колонија, Димитрује Вујачић Вуди, Топлица Јефтић, Мирољуб Били Дачковић, Мирјана Ивезић Гашић... Да све буде у духу лепог, постарали су се и ученици Основне школе у Жабару који се баве лепим писањем који су у сардњи са својом наставницом Цицом Бацић, приредили изложбу калиграфских радова. Туристичка организација Крушевац приредила је изложбу туристичких каталога, а Етно удружење Расина изложбу радова народне радиности... 17 СУПЕС су заједнички отворили и поздравили учеснике Виолета Капларевић - директор КПЗ Крушевац и Борисав Чолић - председник КУД-а Вук Караџић...

Погледајте део атмосвере и уживајте уз слике, кад већ нисте били на лицу места...

Сви учесници ликовно-песничког дружења на СУПЕСУ 2013

Opširnije: СУПЕС 2013 - НА ФЕДРАРУ

ЈЕЛЕНА ОМЕРЕВА - Почео ФЕДРАРО

Ocena korisnika:   / 4
Чланови драмске секције КУД-а *ВУК КАРАЏИЋ* из Треботина, Жабара и М. Врбнице  на отварању 17 ФЕДРАРА извели су представу *ЈЕЛЕНА ОМЕРОВА* за коју је текст адаптирао Бранислав Нушић,  а режирао Живорад Ђокић. Овогодишњи седамнаести Фестивал драмског аматерског стваралаштва Расинског округа 13.05.2013. године у дому културе у Треботину отворио је председник Скупштине града Крушевца Живан Николић. Као друга одуграна је представа коју је написао и режирао Милош Милошевић Шика *КИ - KABARE* у игрању драмског атељеа *ВУК КАРАЏИЋ* из Грабовца. Пре отварања 17-тог ФЕДРАРА историчар уметности Маја Олић, отворила је изложбу слика са овогодишње Ликовне колоније *ФЕДРАРО 2013*. Присутне на изложби слика поздравили су и Виолета Капларевић - директор КПЗ Крушевац, Боривоје Чолић - председник КУД-а ВУК КАРАЏИЋ из Треботина Жабара и М.Врбнице и мр Ратко Тодосијевић - сликар. Манифестацију ФЕДРАРО организују и реализују КПЗ КРУШЕВАЦ и КУД *Вук Караџић* Треботин, Жабаре и М. Врбница уз покровитељства Града Крушевца и техничку и организациону подршку КЦК Крушевац.

Живан Николић председник скупштине града Крушевца отвара 17 ФЕДРАРО


Јелена Омерова - поклон на крају представе


Opširnije: ЈЕЛЕНА ОМЕРЕВА - Почео ФЕДРАРО

ЖЕНИДБА И УДАДБА - Брус

Ocena korisnika:   / 1
Пете, завршне вечери ФЕДРАРА 2013 (17.05.2013.) у Дому културе у Треботину изведена је, као последња на овогодишњем фестивалу, представа Драмског студија ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРНЕ ДЕЛАТНОСТИ И БИБЛИТЕКАРСТВО ОПШТИНЕ БРУС - “ЖЕНИДБА И УДАДБА”  од Јована Стерије Поповића и режији Градимира Павловића. Наравно пре гледање саме представе било је уприличено скромно дружење са старим пријатељима из Бруса који су стални учесници ФЕДРАРА од самог оснивања пре седамнаест година...
 

Живи били и чешће се виђали...

Opširnije: ЖЕНИДБА И УДАДБА - Брус

„ГВОЗДЕН ЈОВАНОВИЋ-very cool“ - Брус

Ocena korisnika:   / 3
Завршног дана ФЕДРАРА 2013 (17.05.2013. године) у Дому Културе у Треботину одиграна је представа Драмског студија средње школе Брус „ГВОЗДЕН ЈОВАНОВИЋ-very cool“ коју је написао Душан Савковић а адаптација, осавремењавање и режују успешно урадио Љубиша Красић...


Николија, љубави...

Opširnije: „ГВОЗДЕН ЈОВАНОВИЋ-very cool“ - Брус

,,ПРОФЕСИОНАЛАЦ,, из Варварина

Ocena korisnika:   / 0
Као друга по реду, четвртог дана Фестивала драмског аматерског стваралаштва Расинског округа, треботинско-жабарско-маловрбничкој публици приказана је представа Градског аматерског позоришта из Варварина ,,ПРОФЕСИОНАЛАЦ,, коју је написао Душан Ковачевић, а режирао Зоран Обрадовић...


Зоран Обрадовић у главној улози

Opširnije: ,,ПРОФЕСИОНАЛАЦ,, из Варварина

ХАЦИЈЕНДА ЕЛ ПЛАТАНАЛ - КОЊУХ

Ocena korisnika:   / 2
Четвртог дана Фестивала драмског аматерског стваралаштва Расинског округа треботинско-жабарско-маловрбничкој публици представио се КУД *Герасим Вујић* из Коњуха са представом Ивана Чолића *ХАЦИЈЕНДА ЕЛ ПЛАТАНАЛ*.


Дона Религија и Дон Хуан - Вера Поповић и Иван Чолић

Opširnije: ХАЦИЈЕНДА ЕЛ ПЛАТАНАЛ - КОЊУХ

ТО ТИ ЈЕ ЛАЈФ - Крушка Крушевац

Ocena korisnika:   / 2
Трећег дана фестивала (15.05.2013. године), као шеста по реду на ФЕДРАРУ 2013 у Дому културе у Треботину изведена је представа Аматерског позоришта Крушка из Крушевца *ТО ТИ ЈЕ ЛАЈФ* по тексту Тине Коси у режија Здравка Савића.


Вања Ракић, Иван Ћирић, Митра Младеновић, Стефан Џајић, Александра Чикарић

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Opširnije: ТО ТИ ЈЕ ЛАЈФ - Крушка Крушевац

Српске мајке - СШ Свети Трифун

Ocena korisnika:   / 1
Другог дана фестивала (14.05.2013. године), као четврта по реду на ФЕДРАРУ 2013 у Дому културе у Треботину изведена је представа „СРПСКЕ МАЈКЕ“ Драмског студија СШ „Свети Трифун“ из Александровца. Представу су адаптирали Немања Јевтовић-ученик и Велибор Симчевић-професор. Режија: Немања Јевтовић-ученик, Велибор Симчевић-професор. Представа је огледни примерак како треба радити родољубиве приказе историје Србије и њеног народа.


Завршна сцена представе *СРПСКЕ МАЈКЕ*

Opširnije: Српске мајке - СШ Свети Трифун

12 гневних људи - Медицинска школа КШ

Ocena korisnika:   / 1
Трећег дана фестивала (15.05.2013. године), као пета по реду на ФЕДРАРУ 2013 у Дому културе у Треботину изведена је представа Драмског театра Медицинске школе из Крушевца *12 ГНЕВНИХ ЉУДИ* за коју је адаптацију текста урадио Дамјан Јевремовић, а режију Марија Томић и Дамјан Јевремовић уз педагошку помоћ Мирјане Гашић.


12 гневних људи

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Opširnije: 12 гневних људи - Медицинска школа КШ

Уручене награде на 17 ФЕДРАРУ

Ocena korisnika:   / 2
Уручивањем награда завршен је 17 ФЕДРАРО. Награде је уручила Виолета Капларевић - директорица КПЗ Крушевац. Награду за најбољу представу добила је драмска секција КУД-а *Вук Караџић* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице за представу *ЈЕЛЕНА ОМЕРОВА*. Захвалнице свим учесницима ФЕДРАРА уручио је Борисав Чолић председник КУД-а *Вук Карџић* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице.
 
Затварајући 17 ФЕДРАРО, Љубодраг Обрадовић, члан организационог одбора и главни и одговорни уредник Културног центра Крушевац је рекао: *Завршетком 17 ФЕДРАРА отпочеле су припреме за 18 ФЕДРАРО*!
 
Пре проглашења победника у Етно кући власника Слободана Стојановића из Жабара, одржан је ОКРУГЛИ СТО ФЕДРАРА на тему: “Аматерско у професионализму и професионално у аматеризму”, а у Дому културе у Треботину изведена је представа Културног центра Крушевац *ЈА ПРЕДСЕДНИК* , по тексту Драгише Павловића, режији Миодрага Динуловића, и у главној улози Драгана Ракића Сингера.


Награђени учесници 17 ФЕДРАРА са жиријем и организаторима

ОДЛУКЕ ЖИРИЈА 17. ФЕДРАРА

Opširnije: Уручене награде на 17 ФЕДРАРУ

Гимназија Крушевац - *ДР* Б. Нушића

Ocena korisnika:   / 1
У уторак, 14 маја 2013. године у Дому културе у Треботину изведена је представа Бранислава Нушића *ДР* у режији Андреје Матића и игрању младих глумаца Гимназије Крушевац. Представа је измамила бројне аплаузе и одличне коментаре присутне публике.


Глумци драмске секције Гимназије Крушевац

Opširnije: Гимназија Крушевац - *ДР* Б. Нушића

КИ - KABARE - Милош Милошевић Шика

Ocena korisnika:   / 2
Друга представа која је изведена на ФЕДРАРУ 2013. била је представа *КИ - KABARE* Милоша Милошевића Шике који је написао сценарио и режирао представу. У представи су играли његови пријатељи из Трстеничког позоришта, овога пута подписани као Драмски атеље КУД-а *Вук Караџић* из Грабовца... Престава је настала по капиталном делу Српске књижевности КИ - ЛЕКСИКОН ПОРЕЂЕЊА ТРСТЕНИЧКОГ КРАЈА...


Кад Шика ужива песмом јечи сва кафана...

Opširnije: КИ - KABARE - Милош Милошевић Шика

ПРОГРАМ ФЕДРАРА 2013

Ocena korisnika:   / 0


ПРОГРАМ ФЕДРАРО - 2013. 10 – 18. Мај 2013. - ДОБРОДОШЛИ НА 17 ФЕДРАРО


Петак-субота, 10 – 11. мај 2013. - Ликовна колонија (окупљање у 10.00) Етно домаћинство Слободана Стојановић

Субота, 11. мај 2013. - 12:00  - Сусрети песника СУПЕС - Етно домаћинство Слободана Стојановић

Понедељак, 13. мај 2013. - Дом културе у Треботину

 • 19:30 ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ РАДОВА НАСТАЛИХ НА ЛИКОВНОЈ КОЛОНИЈИ
 • 20:00 ОТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА ГРАДОНАЧЕЛНИК Братислав Гашић
 • 20:05 Драмски студио КУД-а „Вук Караџић“ Треботин, Жабаре, Мала Врбница Адаптација текста Бранислав Нушић „ЈЕЛЕНА ОМЕРОВА“ Редитељ: Живорад Ђокић 90 мин.
 • 22:00 Драмски атеље *Вук Караџић* Грабовац - Представа КИ - KABARE - текст и режија Милош Милошевић Шика

Уторак, 14. мај мај 2013. - Дом културе у Треботину

 • 19:00 ГИМНАЗИЈА - Крушевац Бранислав Нушић “ДР“ Редитељ: Андреја Матић 75 мин.
 • 21:00 Драмски студио СШ „Свети Трифун“ Александровац Немања Јевтовић-ученик, Велибор Симчевић-професор „СРПСКЕ МАЈКЕ“ Режија: Немања Јевтовић-ученик, Велибор Симчевић-професор 75 мин.

Среда, 15. Мај 2013. - Дом културе у Треботину

 • 19:00 Победник TEEN-FEST-a 2013 МЕДИЦИНСКА ШКОЛА - Крушевац Адаптација текста – Дамјан Јевремовић “12 ГНЕВНИХ ЉУДИ“ Режија: Дамјан Јевремовић и Марија Томић 70 мин.
 • 21:00 ТО ТИ ЈЕ ЛАЈФ - Аматерско позориште Крушка Крушевац, текст  Тина  Коси, Режија Здравко Савић

Четвртак, 16. мај 2013. - Дом културе у Треботину

 • 19:00 Драмски студио КУД-а „Герасим Вујић“ Коњух Иван Чолић „ХАЦИЈЕНДА ЕЛ ПЛАТАНАЛ“ Редитељ: Иван Чолић и Вера Поповић 50 мин.
 • 21:00 ГРАДСКО АМАТЕРСКО ПОЗОРИШТЕ ВАРВАРИН Душан Ковачевић ,,ПРОФЕСИОНАЛАЦ,, Редитељ: Зоран Обрадовић 75 мин.

Петак, 17. мај 2013. - Дом културе у Треботину

 • 12:00 Дечја сцена Трстеничког позоришта - МАЛА ЉУБАВНА ПРИЧА - текст и режија Милош Милошевић Шика
 • 19:00 ДРАМСКИ СТУДИО СРЕДЊЕ ШКОЛЕ БРУС Душан Савковић Адаптација и осавремењавање: Љубиша Красић „ГВОЗДЕН ЈОВАНОВИЋ-very cool“ Редитељ: Љубиша Красић 100 мин.
 • 21:00 ДРАМСКИ СТУДИО ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРНЕ ДЕЛАТНОСТИ И БИБЛИТЕКАРСТВО ОПШТИНЕ БРУС Јован Стерија Поповић “ЖЕНИДБА И УДАДБА” Редитељ: Градимир Павловић 65 мин.

Субота, 18. мај 2013. - Дом културе у Треботину

 • 18:00 ОКРУГЛИ СТО ФЕДРАРА “Аматерско у професионализму и професионално у аматеризму”
 • 20:00 Гостујућа представа Културни центар Крушевац *ЈА ПРЕДСЕДНИК* , Текст Драгиша Павловић, режија Миодраг Динуловић, у главној улози Драган Ракић Сингер
 • 21:00 ПРОГЛАШЕЊЕ ПОБЕДНИКА - ДОДЕЛА НАГРАДА И ЗАТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА

25.04.2013. године у Медија центру КЦК одржан је састанак Организационог одбора и савета ФЕДРАРА, на коме је усвојен финансијски план, програм ФЕДРАРА 2013. и изабран жири фсестивала. *ФЕДРАРО 2013* ће се реализовати у периоду од 10 до 18 маја 2013 године у Дому Културе у Треботину и Етно кући у Жабару, као и простору предузећа Хемопродукт. Састанку су присуствовали: Виолета Капларевић - вд директор КПЗ,  мр Мирослав Смиљковић - вд директор КЦК, Љубодраг Обрадовић - главни и одговорни уредник КЦК, Марко Милојевић - помоћник градоначелника Крушевца за  пољопривреду, водопривреду и шумарство, Горан Ђирић - секретар скупштине града Крушевца, Бранислав Кљајић - Хемопродукт, Зоран Тодосијевић - предсдник МЗ Жабаре, Треботин и М.Врбница, Милета Човић, Душица Миленковић, Светлана Ђурђевић, Наташа Марковић, Сузана Илић, Слободан Стојановић иМилетета Пршић. Фестивал заједнички реализују КПЗ Крушевац и КУД *ВУК КАРАЏИЋ* из Треботина, Жабара и Мале Врбнице уз подршку Културног центра Крушевац и Крушевачког позоришта и покровитељство Града Крушевца.


Са седнице Организационог одбора и Савета Федрара

Opširnije: ПРОГРАМ ФЕДРАРА 2013